Enerji Kimlik Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır

Yürürlükte olan yasalar uyarınca binalara enerji kimlik belgesi alımı zorunlu kılındı. Ve hangi binaların enerji kimlik belgesine sahip olduğu da artık online sistemler üzerinden sorgulanabiliyor. İnternet bağlantısının bulunduğu herhangi bir yerden enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini yapmak, oldukça basit. Bunu sağlamak adına öncelikle e devlet sistemine girmek gerekiyor.
   E Devlet Sisteminden Enerji Kimlik Belgesi Sorgusu
  E Devlet sistemi, birçok sorgunun yapılmasına olanak veriyor. Bu sorgular arasında enerji kimlik belgesi sorgulama işlemi de mevcut. Oturduğunuz binanın enerji kimlik belgesine sahip olup olmadığını öğrenmeniz mümkün. Bunun yanı sıra satın almayı veya kiralamayı düşündüğünüz binalar için de aynı işlemi yapabilirsiniz.
  İşlemi başlatmak adına e devlet sistemine giriş yapmanız yeterli. Kendi e devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra sorguyu hemen başlatabilirsiniz. Sorguya başlamak için bazı işlemleri takip etmek gerekiyor.
   İkamet Edilen Binanın Enerji Kimlik Belgesini Sorgulama
  E devlet sisteminden hem kendi oturduğunuz binayı hem de diğer binaları sorgulamak oldukça basit. Kendi oturduğunuz binayı sorgulamak için sistemde arama ekranına "enerji kimlik belgesi" yazabilirsiniz. Yapılan aramada size iki seçenek sunulacaktır. Bunlardan ilki, "kendi ikamet ettiğim bina" seçeneğidir.
  Bu seçeneğe tıklamanız halinde, sistem size oturduğunuz binadaki enerji kimlik belgesi bilgilerini göstermektedir. Bu sorgulamada sistem, kayıtlı olan adresinizi kullanmaktadır. Adres bildiriminde bulunmuş olduğunuz adres geçerlidir. Eğer bu adresten başka bir adreste ikamet ediyorsanız, adres bildirimini yenilemeniz önerilir.
   Başka Binaların Enerji Kimlik Belgesini Sorgulama
  İkamet ettiğiniz binadan başka bir binanın da enerji kimlik belgesi sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bu sorgu için yine e devlet sistemine giriş yapmanız gerekli. Ve ardından arama ekranına "enerji kimlik belgesi" yazmanız beklenmektedir. Karşınızda açılan ekranda "diğer binalar" seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  Bu sorgunun devam etmesi için sorgulanacak binanın UAVT numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. UAVT numarası, Ulusal Adres Veri Tabanı bilgisidir. Her binanın sahip olduğu bir UAVT numarası bulunmaktadır. Eğer bu numarayı bilmiyorsanız, adreskodu.dask.gov.tr adresinden öğrenmeniz mümkündür.
  UAVT numarasını öğrendikten sonra, bu numarayı sisteme girerek, diğer binanın enerji kimlik belgesi sorgusunu tamamlayabilirsiniz.
   Yapılan Sorguda Enerji Kimlik Belgesi Bulunmayan Binalar
  E devlet sistemi üzerinden yapılan sorgu, binaların enerji kimlik belgesi durumunu açıkça göstermektedir. Bu sorgu 1 Kasım 2017 tarihinin sonrasında belge alan binaları kapsamaktadır. Daha öncesinde enerji kimlik belgesi almış binalar için, belge numarasıyla sorgu yapılabilmektedir.
  Yapılan sorgulamada, binanın enerji kimlik belgesi yoksa, bina sahibinin acilen bu belgeyi çıkarması gerekmektedir. Belgenin alınması yasalarca zorunlu olarak kabul edilmektedir. Bu belge, binaların enerji performansını değerlendirme ve iyileştirmede gerekli bir kriterdir.
  Enerji kimlik belgesine sahip olmayan binalar, birçok yönden dezavantajlıdır. Buna göre bina satışı yapmak ve binayı kiraya vermek mümkün kılınmaz. Ayrıca binaların enerji sistemlerinin iyileştirilmesi, enerjiyi daha verimli kullanmaya olanak sunmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder