Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır

Kanun çerçevesinde bir mecburiyet haline geldiğinden dolayı, son dönemlerde enerji kimlik belgesi merak konusu haline geldi. Özellikle 5627 sayılı enerji verimliliği yasası ile beraber artık tüm yaşam alanları bu statüye uymak zorunda. Tabii mecburiyetin yanı sıra konutlar için oldukça önemli özellikler ve ayrıcalıklar taşıdığını söylemek gerekir. Bu sebepten dolayı enerji kimlik belgesi nereden alınır sorusu hem kanunen kriterleri yerine getirmek hem de her açıdan ayrıcalıklı bir alan oluşturabilmek için öğrenilmek isteniyor.
  Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?
  Bakanlık bünyesinde yetki almış firmalar yasal zemin üzerinde enerji kimlik belgesi temini gerçekleştirir. Bu bağlamda firma bünyesinde bulunan ve yetki belgesi olan mimar ile mühendis nezdinde işlemler uygulanır. Konut veya işyeri üzerinde ele alınan uygulamalar, gerekli kriterler yerine getirildiği takdirde enerji belgesi verilir. Binaların değerlendirmesini gerçekleştiren mühendis ve mimarlar neticesinde, konuklar enerji kimlik belgesi almaya hak kazanır.
  Pek çok insanın son dönemlerde yoğun şekilde merak ettiği gibi enerji kimlik belgesi nereden alınır sorusuna hitaben, Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yetki almış, SMM belgesine sahip mühendislerin bulunduğu firmalardan alındığı söylenebilir. Bu konuda yetki sahibi olan firmalar ve kişiler EKB uzmanı olarak geçer. Böylesi bir hizmet sağlayan firmalara başvuru yapılarak yasal zemin üzerinde enerji kimlik belgesi elde edilebilir.
  Enerji Kimlik Belgesi Ne İçin Alınır?
  Enerji tasarrufu sağlamak ve yine gereksiz enerji harcamayı durdurmak için, enerji Kimlik belgesi gerekli kriterleri taşımaktadır. Özellikle mutlaka artık binaların mantolama sistemine sahip olması büyük bir öneme sahiptir. Belli bir sınıflandırmaya sahip olan bu sistem, binaların bulunduğu koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gerekli sınıflandırmayı taşıyan binalar için 10 yıllık bir sürece sahip olan enerji kimlik belgesi verilir.
  Bu belgeler enerji ile beraber binanın pek çok farklı sorununu da taşımaktadır. Belgelerden biri bina yöneticisine verilirken diğeri ise dış kapı önüne asılır. Bu konuda binaların herhangi bir hatası bulunuyorsa gerekli düzeltmeler yapılır ve buna göre kriterler yerine getirilir.
  Enerji Tasarrufu Sağlamak İçin Enerji Kimlik Belgesi
  Birçok kişi enerji kimlik belgesi nereden alınır merak etmekte ve bunun neden yapıldığını öğrenmek istemektedir. Ancak gerçekleştiren araştırmalara göre son dönemlerde ülkedeki enerji israfı gereğinden fazla noktaya ulaşmış durumda. Bu israfı önleyebilmek için ise gerekli kriterleri taşıması gerektiğine dair bakanlık nezdinde kanun çıkarıldı. Temel olarak binalardaki yalıtım yetersizliği ön plana çıkarıldı.
  Diğer yandan kaliteli cihazların yüksek performans alınması için binalarda kullanılmaması, özellikle enerji sarfiyatında önemli bir zarar getiriyor. Enerji kimlik belgesi ise bütün bu sistemlerin tek bir çatı altında değerlendirilmesi anlamına gelmektedir. Ülkenin kaynaklarını verimli şekilde kullanmak ve enerji tasarrufu için bu belge alınır. Bakanlık nezdinde yetki almış firmalar bünyesinde bu belgeyi güvenli şekilde elde etmek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder