Enerji Kimlik Belgesi Nedir

Farklı yapılarda enerji ve enerji kaynaklarının verimli kullanılabilmesi için, bakanlık nezdinde yetki almış firmaların verdiği belgeye enerji kimlik belgesi denir. 5627 sayılı enerji verimliliği kanununa göre artık bu belge bir mecburiyet halini aldı. SMM belgesine sahip mimar ve mühendisler ile beraber EKB uzmanları gerekli kriterleri ele alarak binalar için sınıflandırma gerçekleştirir. Genel açıdan enerji kimlik belgesi nedir sorusuna hitaben A'dan G'ye kadar ele alınmış sınıflandırma kapsamında, yetkili firmalar bünyesinde verilen belge olduğu dile getirilebilir.
  Enerji Kimlik Belgesi Ne İçin Verilir?
  Pek çok farklı avantaj nedeniyle sağlanan enerji kimlik belgesi, mecbur olmasının yanında önemli ayrıcalıklar sağlamaktadır. Özellikle enerji israfını önlemek ve çevreyi korumak amaçlı önemli bir konuma sahip. Bu bağlamda belge içerisinde birçok farklı içerik ayrıcalıklarıyla yer alır.
  - Enerji kaynaklarını doğru şekilde kullanma,
 - Yaşam kalitesini daha üst noktaya çıkarmak,
 - Sera gazı salınımı seviyesi,
 - Bina yalıtım özellikleri,
 - Enerji israfını önlemek,
 - Çevreyi korumak,
  Tüm bu bilgileri içeren enerji kimlik belgesi nedir diye merak edenler için, farklı koşullara karşı yapıların yüksek yaşam standardı elde etmek amaçlı verilen bir belge olduğunu söylemek mümkün.
  Farklı Sınıflandırma ile Enerji Kimlik Belgesi
  Yaşam alanlarında kullanılan beyaz eşyalarda olduğu gibi, artık binalar için de enerji tasarrufu konusunda belirli sınıflandırmalar ele alınır. Bu sınıflandırma A'dan G'ye kadar binaların bulunduğu konum ve koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterir. En verimli seviye A sınıfı olurken en düşük verime sahip seviye ise G olarak nitelendirilir. Yapılan inceleme ve raporlama doğrultusunda binalar hangi sınıflandırmaya sahipse enerji kimlik belgesi üzerinde belirtilir. Böylece enerji tasarrufu sağlanır; sağlıklı bir yaşam alanı oluşturur ve bina daha kaliteli hale gelir.
  Mantolama üzerinden binaların korunması gerektiği enerji tasarrufuyla beraber, yapılan inceleme binanın alt yapı tesisatının da kapsar. SMM belgesine sahip mühendisler ve mimarlar ile beraber EKB uzmanları, kapsamlı şekilde çalışmaları gerçekleştirir. Buna göre eğer gerekli kriterler yerine getirilmişse enerji kimlik belgesi ilgili bina yöneticisine ulaştırılır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kapsamında yetki almış firmalar, yasal zemin üzerinde bu belgeyi hazırlama hakkına sahiptir.
  Yaşam Alanları İçin Enerji Kimlik Belgesi
  Uzun yıllardır ayakta olan, aynı zamanda yeni yapılacak ve yapılmakta olan binalar adına enerji kimlik belgesi yasal zemin üzerinde artık bir mecburiyettir. Bu bağlamda en düşük C sınıfı olarak ele alınmalı ve yeni binaların tasarımı ile inşası özellikle yapılmalıdır. Eğer yeni yapılar C sınıfı altında ise o vakit, kanunen İskan ruhsatı binalara verilmez.
  Hem maddi yönden hem de yüksek yaşam standardı noktasında önemli bir avantaj sunan enerji kimlik belgesi nedir sorusunun cevabını bu şekilde vermek mümkün. Bu konuda yetki almış firmalar kapsamında gerekli koşullar ile beraber, belli bir fiyatlandırma üzerinden enerji kimlik belgesine sahip olunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder