Evden Çıkarken Okunacak Dua ile Güvende Olacaksınız İnşallah

  

Evden Çıkarken Okunacak Dua ile Güvende Olacaksınız İnşallah

Hz. Peygamberin sahih bir hadisine dayanan evden çıkarken okunacak dua

Bir mümin hayatının tüm aşamalarında dua etmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Evden çıkarken de mutlak surette dua etmeyi ihmal etmemelidir.

Zira evden çıkan kişi başına türlü musibetlerin gelebileceğini hesaba katmalı ve kendisi evde yokken ev halkının bazı sıkıntılar yaşayabileceğini de göz önünde bulundurmalıdır.

Bu gerçekten hareketle her mümin evden çıkarken Hazreti Peygamberin sünnetine uygun olarak ve onun ağzından çıkan sözlerle dua etmelidir.

İşte bu yazımızın konusu Hazreti Muhammed’in evden çıkarken okuduğu o muazzam etkili duadır.

Yazımızda bu kutsi duanın sözlerini paylaşırken iki önemli hususa daha değineceğiz. Bunlar evden çıkarken okunacak 3 esma ile evi her türlü musibetten ve şerden koruyan Kuran sureleridir. Ayrıca yazımızın sonunda önemli bir tavsiyede de bulunacağız.

Evden çıkarken okunacak duanın sözleri

Evden çıkarken okunacak dua Hazreti Muhammed’in bir hadisi şerifine dayanır. Bütün sahih hadis kitaplarında bu duaya yer verilmiştir. Bu itibarla duayı gönül rahatlığıyla okumakta bir mahzur yoktur.

“Bismillahirrahmanirrahim”

“Bismillahi tevekkeltü alalahi ve la havle ve la kuvvete illa billah” (amin)

Tirmizi ve Ebu Davud’un naklettiği bu sahih hadisin Türkçe anlamı şöyledir:

“Allah’a güvenerek, O’nun ismini anarak evden çıkıyorum. Allah’ın güç ve kudreti üzerine başka güç ve kudret yoktur.”

Dua hükmündeki bu hadisi şerifi evden çıkan kişinin bizzat kendisinin okuması gerekmektedir. Yani bu niyaz başkası için vekaleten okunamaz.

Eğer kişi duayı okumayı unutup evden çıkarsa aile fertlerinden birisi kişinin arkasından Kuran’ın kısa sureleri olan İhlas, Felak, Asr ve Nas gibi surelerden bir ya da birkaçını okuyarak ardından “Ey yüce Allah’ım sen Hakim olan, sen Kadir olan ve sen Azim olansın. Her türlü şerden ve musibetten bizi koru, Ya Rabb’im…” mealinde dualar edebilir.

Evden çıkarken okunacak dua hükmünde 3 esma

Büyük İslam alimleri evden çıkarken şu üç esmanın zikredilmesinin inşallah hayırlara vesile olacağını ve evden çıkan kişinin kaza belaya karşı hıfz olunmasını sağladığını beyan etmişlerdir. Bahsi geçen 3 esma şunlardır:

Ya Veliyy

Ya Kadir

Ya Rauf

Bu üç esmanın anlamına bakıldığı zaman gerçekten de tam olarak bu konuya dair anlamlar içerdikleri kolaylıkla tespit edilebilmektedir:

El-Veliyy : Müminlere yardım eden, destek veren

El-Kâdir : Her şeye gücü ve kudreti yeten

Er-Raûf : Merhamet  eden, esirgeyen, kolaylık sağlayan.

Bu üç esmanın anlamından çıkan sonuç kişinin “Her şeye gücü yeten ve sonsuz merhamet sahibi Allah’tan yardım dileyerek” evden çıktığı gerçeğidir.

Evde kalanların sık sık okumaları gereken bir sure: Bakara suresi

Ev halkının sık sık Bakara suresini okumasını tavsiye eden büyük alimler bu hususta Hz. Muhammed’in şu hadisi şerifini aktarmışlardır:

“Evlerinizi kabirlere çevirmeyin, içerisinde Bakara suresi okunan evden şeytan kaçar.” (Müslim, Tirmizi)

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder