Enerji Kimlik Belgesi Avantajları Nelerdir


Enerji kimlik belgesi son dönemlerde en çok araştırılan konulardan biri haline geldi. Kanunen zorunlu bir hale gelen enerji kimlik belgesi günümüzde en çok merak edilen konulardan birisi olmuştur. Enerji verimlilik yasasının yürürlüğe girmesi ile enerji kimlik belgesi alımı da zorunlu hale geldi. Böylece enerji kimlik belgesi nasıl alınır sorusu çoğu insanın merak ettiği konulardan birisi olmuştur.  Enerji kimlik belgesi alımı zorunludur. Fakat zorunluluğunun dışında birçok da faydası bulunmaktadır. Kanunen alınması gereken enerji kimlik belgesi ile insanlar doğrudan enerji kimlik belgesi nasıl alınır sorusunu sormaya başladı.
  Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
  Enerji kimlik belgesi binalarda enerji kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlayan belgedir. Bu belge ile enerji israfı önlenir. Enerji kimlik belgesi sınıflandırmasında en yüksek verimi A göstermektedir. A dan G ye kadar yapılan sıralamada ise en düşük verimi G göstermektedir.   Bu belge verilirken birçok kriter dikkate alınmaktadır. Binaların ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma ekipmanları, aydınlatma ürünlerine kadar kriterler incelenmektedir. Böylece enerji kimlik belgesi sınıfının belirlenmektedir. Fakat enerji kimlik belgesi alınması için binaların yalıtım yaptırmak gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınır?
  Enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildikten sonra herkes tarafından merak edilen konu halini almıştır. Enerji kimlik belgesi yetki veren kurumlardan alınmaktadır. Bu kurumlar Bakanlık tarafından görevlendirilmiştir. Bunun için gerekli kurumlara başvurduktan sonra belge için işlemler başlatılır.
  Enerji kimlik belgesi nasıl alınır sorusuna verilecek en doğru cevap EKB uzmanları olarak adlandırılan firmalar diyebiliriz. Bu firmalardan alınan belgeler A ile G sınıfı aralığında verilmektedir. A sınıfı enerji belgesi için binanın yeteri düzeyde olması ve enerji tasarrufu sağlaması gerekmektedir. Bunun için uzmanlara danışmak ve fikir almak kişiler için yararlı olabilir.
  Enerji Kimlik Belgesi Almanın Nedenleri?
  Enerji kimlik belgesi yasal olarak zorunlu hale getirilmesinin yanı sıra, birçok yarar sağlayacağından alınması gereken belgelerden birisidir. Enerji kimlik belgesinin alınmasının nedenleri aşağıda sıralanmıştır.
 - Enerji tasarrufu sağlayarak sınırlı enerji kaynaklarını verimli olarak kullanılması sağlanır.
 - Binalarda enerji tasarrufu yapar. Ayrıca bina içerisinde kış aylarda fatura konusunda saha rahat olunur. Bunun en büyük sebebi alınacak önlemlerin faturalarda düşme sağlamasıdır.
 - Binaların satışı veya kiralanması konusunda da yarar sağlar. Çünkü kişiler enerji tasarrufu sağlayan binaları daha çok tercih etmektedirler.

 Enerji Kimlik Belgesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
  - Binanın mimari projesi, kat olanları, kesitler
 - Binanın ısı yalıtım raporu
 - Binalarda ısıtma veya soğutma var ise yenilenebilir enerji sistemi projeleri
 - Elektrik Projesi. Burada aydınlatma projesi yereli olacaktır.
 -Yapı ruhsatı
  Enerji Kimlik Belgesi Alınmasının Avantajları Nelerdir?
  Dünya nüfusunun hızla artması ile enerji kaynakları hızla tükenmektedir. Bundan dolayı enerji kaynaklarının verimli kullanılması gelecek için büyük önem taşımaktadır. Günümüzde yüksek miktarlardaki enerji, var olan binaların izolasyon yetersizliği ve kötü enerji sistemi sebebiyle israf edilmektedir. Bu nedenle enerji kimlik belgesi binalardaki enerji tüketiminin daha verimli kullanılmasını amaçlar. Ayrıca bu belge dünya enerji kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlamaktadır.
  Avantajlarından bir diğeri ise daha az fatura ödemesi konusunda da yarar sağlamasıdır. Çünkü binaların yeterli şekilde ısınması binaların enerji sistemindeki performanslarına bağlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder