Teorik Ve Uygulamalı Bilişsel Davranışcı Terapi Eğitimi


Bir psikoterapi türü olan bilişsel davranışçı terapisi; insanın duygularını ve davranışlarını inceleyen psikolojik modellerden yararlanarak geliştirilmiştir. Bu kapsamda alınan eğitimlere bilişsel davranışçı terapi eğitimi denilir. Bu tedavi bilimsel zemin üzerine kurulu olan pek çok psikiyatrik bozukluk alanında etkilidir.
  Öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarını analiz ve tedavilerinde sistematik uygulanışı genel olarak davranış tedavilerinde takip edilen metotlardır. Tedavilerde doğrudan uyumsuz davranış üzerine yoğunlaşılır. Yani bireye tedavinin mantığı aktarılır. Kaygı verici durumlarla karşılaşıldığında kaçmak yerine kaygı ile başa çıkmak konusunda uygulanabilecek metotlar aktarılır.
  Bilişsel teorilerde ise bireyin çocukluk çağındaki deneyimlerinde öğrenme yolu ile temel inanç sistemleri, düşünce yapısı oluşur. Şema olarak adlandırılan inanç ve düşünceler katı düşünce kalıplarıdır. Birey bu kalıpları yaşamının ileri dönemlerinde kullanılır. Yaşadıkları dünyaya ilişkin algılarını biçimlendirir. Psikiyatrik bozukluklarda bireyin bilinçli olarak farkında olmadığı olumsuz kalıpların içeriğindeki temel düşünceleri destekleyen olayların ardından gelişiyor.
  Bilişsel Davranışçı Terapilerde Hedef Nedir?
  Terapist ile kişi çeşitli sorunları anlamak ve belirlemek için iyileşmeyi hedef alan bir işbirliği içinde düşünce, davranışlar ve duygu arasındaki ilişkiler konusunda çalışmaktadır. Tedavilerde amaç o an bireyin üzerinde sıkıntı oluşturan durumu saptayarak bu sorunlar üzerine odaklanmaktır. Bireyin sorunları nedeni ile yapamadığı aktiviteler belirlenir. Tedavi sonunda hastanın yaşadığı sorunlar nedeni ile kısıtlamalarının ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu şekilde bireyin yaşam kalitesi iyileştirilir. Tedavi süresi oldukça kısa olacaktır.
  Bilişsel Davranışçı Terapileri Nasıl Yürütülür?
  Bireyin öz kaynaklarını kullanarak sorun yaratan durumlarla başa çıkabilmesine yardımcı olabilecek beceriler kazanması bu terapilerin esas amacıdır. Bu alanda bilişsel davranışçı terapi eğitimi almak isteyen bireyler programlar kapsamında belirlenen kategorilerde eğitimler almaktadır. Terapilerde danışan ve terapist birlikte çalışmalıdır. Belirlenen hedeflere ulaşmak ve değişim oluşturabilmek için seanslar sırasında öğrenilenler seans aralarında uygulanır. Öğrenilen bilgilerin bir beceri olarak bireye katkı sağlaması adına ev ödevleri çok önemlidir.
  Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi İçerikleri
  Dünya çapında en etkili terapi yöntemi olan BDT, psikoterapi teknikleri ile her geçen gün ilerliyor. Davranışçı ve psikoloji terapi yöntemlerinde yaşanan gelişmeler yeni kapılar açmıştır. Uygulamalı bilişsel davranışçı terapi eğitimi ile katılımcılar bilişsel davranışçı terapi örnekleri üzerinden psikoterapi yapmaya başlayarak belirli bir seviyeye gelmesi hedefleniyor. Bu eğitime katılanlar şu becerileri kazanır.
 * Klinik görüşme teknikleri ve davranışçı teknikler
 * Bilişsel teknikler ve ileri BDT beceri uygulamaları
 * Bilişsel davranışçı terapi kuramı ve depresyon
 * Bilişsel kuram ilkeleri ve panik bozukluk
 * Bilişsel davranışçı terapinin temelleri ve obsesif kompülsif bozuklukları
 * Bilişsel teknikler ve sosyal anksiyete bozukluğu
 * yaygın anksiyete bozukluğu ve özgül fobi, sınav kaygısı
 * travma sonrası stres bozukluğu konularında hem pratik hem de teorik terapi beceresi kazanması hedeflenmektedir. Her modülde farklı konular yer alır. Katılımcılara konuyla ilgili örnekler, videolarla ve çeşitli materyaller ile anlatımlar yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder