Ceza Avukatı Ücretleri Neden Değişiyor

Her geçen gün suç dünyasında artan oranlar, ceza avukatlarına olan ihtiyacın hangi boyutlara ulaştığını ortaya koyuyor. Ceza hukuku konularında oldukça etkili olan avukatlar, kişinin hak ve özgürlük gibi temel haklarını savunuyor. Ayrıca yaşanan olayların tam olarak araştırılmasıyla beraber, olaylarda delil karartma olup olmadığı, nefsi müdafaa gibi durumların yaşanıp yaşanmadığı hakkında gereken araştırmalar yapılıyor.
Ceza Avukatının Tanımı
Ceza avukatı, suç dünyasıyla iç içe olan, en zor mesleklerin başında yer alıyor. Kişinin hak ve hukuklarını savunmanın yanında, detaylı bir soruşturma gerçekleştiriyor. Yaşanan olaylarda herhangi bir sorununun yaşanıp yaşanmadığı, yaşandıysa nedenlerinin ne olduğu, olaya etki eden konuların neler olduğu, suç işleyen kişi varsa ona karşı yapılan bir tahrikin olup olmadığı gibi bütün durumlar detaylı bir şekilde incelenir.
Ceza avukatı, suç teşkil edebilecek hemen her hukuk alanın davasına bakabilir. İcra davalarına, nitelikli dolandırıcılık suçlarına, terör gibi tehlike arz eden davalara bakmak yükümlüdür. Bunun yanında daha hafif olarak belirlenmiş suç durumlarında yine ceza avukatları sorumlu tutulabiliyorlar. Bu davalar, ufak hırsızlık olayları, iki kişi arasında yaşanan kavgalar ve benzeri olaylar olabiliyor.
Ceza Avukatı Ücreti Belli Midir?
Ceza avukatının ücretleri yukarıda bahsettiğimiz dava konuları üzerinde değişiklik gösterebiliyor. Özellikle ağır olarak belirttiğimiz davalarda çeşitli nedenlerin ortaya çıkması, avukatın davaya fazla zaman harcaması, dava ücretinin yükselmesinde etkili olabiliyor. Ancak küçük çaplı olan suç durumlarında, davaya harcanan mesainin az olması, dava sürecinin hızlı bir şekilde sonuca bağlanabilmesi, ceza avukatı ücretlerini düşürebiliyor.
Ceza Avukatı Ücreti Neden Artıyor?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi ceza avukatı ücretinin artımı, davanın ağırlığına bağlı olarak ilerliyor. Örnek vermek gerekirse eğer, adam öldürme gibi bir olayda, avukatın nefsi müdafaanın oluyor olmadığını araştırması, geçmişte yaşanmış husumetin olup olmadığı, kişilerin birbirlerine karşı davranışları benzeri olaylarda ceza avukatı ekstra birçok mesai harcamış oluyor.
Buna avukatın delili toplaması aşaması diyoruz. Elbette bahsetmiş olduğumuz diğer küçük çaplı suçlarda da delil toplama, savunma gibi eylemler söz konusu olabiliyor. Ancak buradaki eylemin, delil aşaması çok fazla olmadığından, mahkeme anında karar verebiliyor. Dolayısıyla avukatın yapmış olduğu pek bir şey olmuyor.
Ceza Avukatında Ücret Önemli Mi?
Ceza avukatına başvurmak isteyen kişilerin ilk sordukları soruların başında, ceza avukatı ücretleri oluyor. Fakat bu ücretin belirlenmesi, avukatın dava sürecinde kendi yaptığı harcamalar haricinde, barolar birliği tarafından belirlenmektedir. Bu belirlemeler ise taban yani en düşük ve tavan en yüksek olmak durumu üzerinden değerlendiriliyor. Ceza avukatı barolar birliğinin belirlemiş olduğu sınırların üzerine çıkamadığı gibi altına inemiyor.
Peki Ücretler Ne Kadar?
Ceza avukatı ücretleri, baro tarafından detaylandırılıyor. Bu detaylandırma işlemi sürekli olarak güncellendiği için ve net bir ücret söylemek mümkün olamıyor. Ancak merak edilmesi durumunda, hukuk bürosuyla görüşülüp o anki ceza avukatı ücreti öğrenilebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder