MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUĞUN BDT İLE TEDAVİSİ


Majör depresif bozukluk, hafif ve orta düzeydeki depresyon belirtilerinin hepsini kapsar. Majör depresif bozukluğun farkı ise görülen belirtiler kişinin normal hayatını ciddi şekilde etkileyecek düzeydedir. Kişi günlük hayatını olağan akışında devam ettiremez. Belirtiler kişinin çevresindeki yakınları tarafından da fark edilir.
Majör Depresif Bozukluğun Belirtileri:
Günün büyük bölümünde depresif hissetme
Günlük aktivitelere olan ilginin azalması
Belirgin bir şekilde kilo artışı ya da kaybı
Herhangi bir şeye odaklanma da güçlük
Karar verirken zorluk yaşama
Tekrar eden ölüm ve intihar düşünceleri
Günün büyük kısmında kendini halsiz veya yorgun hissetme
Majör depresif bozukluk belirtileri altı ay ya da daha fazla süreyle görülmelidir. Belirtiler bazen kendiliğinden belirtiler kaybolabilir fakat bir süre sonra genelde belirtiler tekrar kendini gösterir. Aynı zaman da majör depresif bozuklukta yukarıdaki belirtilerin yanı sıra halüsinasyonlar ve sanrılar da kendini gösterir.
Majör depresyon tedavi edilmesi gerek ciddi bir hastalıktır. Bir hekim tarafından teşhis koyulması oldukça önemlidir. Tedavisinde genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi beraber uygulanır. Yapılan araştırmalar BDT’nin majör depresif bozukluk üzerinde ilaç tedavisi kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Bilişsel Davranışçı Terapi majör depresyon tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemleri içerisinde ilk sırada yer almaktadır. BDT araştırmacı ve eğitici psikoterapi modellerinden biridir. Depresyonun altında yatan sebebi araştırıp bulur. Depresyon sürecine nasıl girdiğini, bu sürecin ne zaman başladığını öğrenir. Bunların bilinmesi depresyon tedavisini kolaylaştıran ve sorunun çözülmesine olanak sağlayan sebeplerden birkaçıdır.
Bilişsel Davranışçı Terapi kişinin kendini eleştirme ve umutsuzluk gibi düşünce biçimleriyle beraber sosyal geri çekilme ya da eylemsizlik gibi davranışlarını da ele alır. BDT, hastalara bu bilişsel ve davranışsal durumlarla başa çıkmayı öğretir. Bilişsel Davranışçı Terapi iş birliğine dayalıdır. Kısa süreli ve problem odaklı bir terapi yöntemidir. Ortalama 10 – 20 seans kadar sürmektedir. 4 – 6 seanstan sonra depresif belirtilerin çoğunda gözle görülür bir düzelme yaşanır.
Terapi süreci şu şekilde ilerlemektedir:
1)      Terapinin ilk aşamasında depresyon belirtilerini göstermesine sebep olan korku saptanır. Terapi sürecinde bu korkunun olumsuz düşüncelere ve uyumu bozan davranışlara nasıl sebep olduğu tanımlanır.
2)      İkinci aşamada bu düşüncelerin danışana olan getirisi veya götürüsü, doğruluğu değerlendirilir. Bunun yerine daha işlevsel ve dengeli düşünce biçimleri üretme öğretilir.  
3)      Son aşamaya geldiğimizde ise maladaptif inanç ve varsayımlar ( Mükemmel olmazsam kimse beni sevmez gibi ) ile “ ben işe yaramayan bir insanım” gibi kendilik şemaları üzerinde çalışılır. Psikolog danışanın bunları tanımasını ve değiştirmesini sağlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi majör depresif bozuklukta tedavi süreci tamamlandıktan sonra hastalığın nüksetmesini önlemede ilaç tedavisine göre daha başarılıdır. Aynı zamanda uzun vadede düşündüğümüz zaman BDT ilaç tedavisine göre daha ekonomik olmaktadır. Kronik depresyon hastalarında BDT ve ilaç tedavisinin aynı zamanda uygulanması daha çok tavsiye edilmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi uygulanarak yapılan majör depresyon tedavisinde Beck Depresyon Ölçeği gibi geçerli bir psikometrik araç ile düzenli olarak depresyonun şiddeti ölçülmelidir. Her hafta psikolog ve danışan belirtilerdeki gelişmelerin ne düzeyde olduğunu ne kadar ilerleme kaydedildiğini konuşmalıdır. Aynı zamanda hastaların verilen ev ödevlerini eksiksiz bir şekilde yapmalarını tedaviyi kolaylaştıracak ve tedavinin süresini önemli ölçüde kısaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder