PERİYODİK BAKIMLAR

ERİYODİK BAKIM NE ZAMAN YAPILMALIDIR ? PERİYODİK BAKIMDA HANGİ PARÇALAR DEĞİŞİR ?
Araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de düzenli araç bakımını yaptırmaktır. Düzenli bakım yaptırmak hem aracınızın kullanım ömrünü uzatacak hem de sürüş güvenliğinizi üst düzeye çıkaracaktır. Düzenli olarak araç bakımını yaptırmayan araç sahipleri, hem kendi hem de trafikteki diğer sürücülerin hayatlarını tehlikeye atabilirler.
Araç bakımları, her aracın tipine, modeline ve markasına göre değişiklik gösterebilir; fakat genel olarak belirlenmiş standart bakım süreleri de bulunmaktadır.
Benzinli araçların her 10-15 bin km’de bir bakım yaptırmaları gerekirken, dizel araçlarda ise 10 bin km’de bir bakım yaptırılması gerekli. Eğer bir yıl içinde araç bu kadar yol kat etmiyorsa, araç sahibi 12 ayda bir aracını bakıma götürmelidir.
Turbosu bulunan araçlarda ise bakım süresi daha da kısalıyor. Her 5 bin km’de ya da 6 ayda bir bu araçların bakımının yaptırılması gerekli.
Aracın nasıl ve nerede kullanıldığı da bakım süresini etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Otobanda hızlı ve uzun süre araç kullanmak, sıkışık trafikte sürekli olarak dur kalk şeklinde yolculuk yapmak, tozlu veya dağ yollarında uzun süre araç kullanmak, aracın performansını ve motorunu kötü yönde etkileyebileceğinden dolayı, araç bakımının daha önce yapılması gerekebilir.
Araç bakımının amacı, aracın ve motorun ömrünü uzatmak olduğu için düzenli yapılan bakımlar, aracın daha uzun süre kullanılmasını sağlayacağı gibi aynı zamanda trafikteyken beklenmedik sorunların çıkmasını önleyecektir.
PERİYODİK BAKIMLARDA MOTORUN DEĞİŞEN PARÇALARI VE YAPILAN BAKIMLAR 
Değişen parçalar genellikle benzer olmakla birlikte, bakımı yapılan parçalar aracın modeline ve markasına göre değişiklik göstermektedir. Aşağıda belirtmiş olduğumuz değişen parçalara özellikle belli bakımlarda (100 bin km bakımı gibi) ek olarak çeşitli parçalarda dâhil olabiliyor.

ARACIN PERİYODİK BAKIMLARDA BAŞLICA DEĞİŞENLERİ:
 o    motor yağı,
o    yağ filtresi,
o    hava filtresi,
o    polen filtresi, (klimalı araçlarda)
o    yakıt filtresi,
 ARACIN PERİYODİK BAKIMLARDA BAŞLICA BAKIM VE KONTROLÜ YAPILAN PARÇALARI:
 o    frenlerin bakımı ve kontrolü,
o    soğutma suyu kontrolü, (antifriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
o    far ayarı,
o    ön takım kontrol,
o    lastiklerin hava basıncı ve diş kontrolü,
o    şase ve kaportanın gözle kontrolü,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder