SPA ve Masaj Salonları

SPA kelimesinin kökeni Latinceye dayanır. Ve Selus Per Aqua demektir. Bu da sudan gelen sağlık ya da su ile gelen sağlık olarak çevrilmektedir. SPA’nın kökleri Romalılara kadar uzanmaktadır. Zamanla Avrupa’ya ve bütün dünyaya yayılan SPA kültürü, su ile yapılan terapi ve bakımları kapsar. Bu hizmetlerin ve bakımların sunulduğu yer ise spa merkezleri olarak adlandırılır.
      SPA bakımlarında cilt bakımından selülit tedavisine, stres atıcı masajlardan sağlık için yapılan her türlü masaja yer verilmektedir. SPA masajları insanları günlük stresten uzaklaştırarak canlandırır, rahatlatır ve ferahlatır.
SPA kuralları nelerdir?
     SPA bakımında ne giyileceği, SPA merkezleri tarafından belirlenecek olan bir konudur. Bu nedenle SPA yapılacak olan yere gitmeden önce bu konu hakkında detaylı bilgi almak gerekir.
       SPA merkezine girildiği andan itibaren müzik ve güler yüzlü çalışanlar ile müşterilerin sakinleşmesi, gerginliklerini atmasını beklenir. Bu gevşemek ve rahatlamak için yapılan ilk ve en önemli adımdır. Birçok SPA merkezi havlu, peştamal, terlik ve bornoz vermektedirler. SPA haricinde her yere mayo yâda bikiniyle girilebilirken masaj sırasında vücuttaki dolaşım etkileneceği için masaj salonlarına maya ya da bikiniyle girmemek gerekir.
      SPA randevusuna en az 15 dakika önceden gitmek önerilir. Bu süre zarfında duş almak ve terapiye hazırlanmak çok doğru bir davranış olacaktır. Aynı zamanda randevuya geç kalarak ayrı bir strese girmeyi kim ister ki.
Dikkat edilmesi gerekenler
      Yapılacak masaj öncesinde bazı dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Örneğin masaj yapılmaması, baskı uygulanmaması gereken yerler varsa bu terapi öncesi masaj yapan kişilere söylenmelidir. Vücudun herhangi bir yerine yanlış bir işlem uygulanmaması için bu noktada masaj yapanları bilgilendirmek önemlidir. Buna ek olarak tamamen rahatlama ve dinlenme için gidilen bu ortamlara telefon gibi elektronik eşyalarla girilmemesi genellikle dikkat edilen bir husustur. Bunlar dışındaki hususlar masaj için gidilecek olan tesise bağlıdır. Kimi tesis bu konuda çok hassas olup, fazlasıyla kural koyarken kimi tesis de kurallara pek fazla önem vermez. Müşterilerin kendilerini nasıl iyi hissedeceklerse öyle davranmalarından yana olurlar.
SPA nasıl uygulanır?
     SPA kültürü Türkiye’de yeni yeni yerleşen bir kültürdür. İlk olarak termal otelde yapılmaya başlanan SPA, zamanla özel merkezlerde de yapılmaya başlanmıştır. İnsanlar ya bunun eğitimi alarak bu işi yapıyor ya da SPA için çeşitli yerlerden kalifiye eleman getirttiriyorlar. Aşağıda ise 6 farklı yolla uygulanan SPA yöntemleri bulunmaktadır;
Buhar hamamı: su buharının vücuda direkt olarak uygulanması ve vücutta bulunan toksinlerin atılması için yapılan bir yöntemdir.
İsveç masajı: ayak, kol ve bel bölgesine uygulanan masajdır.
Thalasso: Deniz suyunun kullanıldığı bir tedavi şeklidir.
Tuz peelingi: kalın tuz parçalarıyla vücuttaki ölü deriyi atmak için uygulanan bir yöntemdir.
Aromaterapi: masaj sırasında çeşitli çiçek ve bitkilerin kullanması sonucu yapılır. Uygulanan çiçek ve bitkilerin rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi bulunur.
Fango: çamur banyosu olarak uygulanan ve hızlı kan dolaşıma yardımcı olan uygulamadır.
SPA’nın yararları nelerdir?
     SPA hem fiziksel hem de ruhsal açıdan yaptıran insana büyük bir ferahlık sağlar. Aşağıda ise SPA’nın bazı yararları bulunmaktadır.
·         Kan dolaşımı hızlanır.
·         Vücuttaki ölü deri uzaklaştırılır.
·         Cilt problemleri ortadan kalkar.
·         Sindirim sistemi düzenli çalışır.
·         Vücuttaki yağlar atılır ve pürüzsüz bir cilde sahip olunur.
·         Ruhsal rahatlamaya katkısı büyüktür. Gerginlik ve uyku bozukluğu gibi sorunların kolayca atlatılmasına yardımcı olur.
·         Romatizma sebebiyle oluşan hastalıklara iyi gelmektedir.

·         Yorgunluk ve stres gibi sorunları giderir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder