En Uyguna Eşyalar

  Spotçu, bir malı çok miktarda alıp piyasada değerinin altında satan kimselere denir. Spotçular bu işi çoklukla büyük mağazalarda yaparlar. Satmak için ara ara ikinci el ürünler de alırlar.
  Spotçular genellikle talebe kesimin ve vaziyeti iyi olmayan insanların gittiği yerlerdir. Burada herkesin bütçesine göre spot beyaz eşya, koltuklar, televizyonlar bulunur. Bir ürünün son modelinden en düşük modeline kadar çeşitlerini bulmak kolaydır. Ve bu yüzden spotçu ürünleri oldukça fazladır.
Satılacak ürün ve mekan tespiti
  Evvela böyle bir iş sektörüne adım atmak istiyorsanız ikinci el ve uygun ücretli ürünlere ilgi gösterecek olan talebelerin ve geçici memurların yaşadıkları yerleri seçenek etmelisiniz. Talebeler en fazla 5 yıl okuyacakları yerde pahalı ve kaliteli ürün almayı seçenek etmez. Evvela zati parasal sıkıntılar çekerken birde eşyalara bu kadar para vermezler. Bu yüzden spotçular talebelerin eşyalarını satın aldıkları belki de tek yerdir. Öbür yandan geçici müddet o yerde memuriyet yapan insanlar da zati kalıcı olmadıkları ve gidecekleri için pahalı eşyalar yerine uygun ücretli eşyaları seçenek ederler. Şayet kullanılır vaziyette olursa o yerden giderken bu ürünleri tekrar spotçulara verebilirler.
Fiyat hesabı
  Spotçular beyaz eşya, mobilya satan yerlere oranla dekorasyon ve düzen gerektirmeyen yerlerdir. Mobilya dükkanları gibi sergenleri yoktur. Işıklı, camlı bölümlerde eşyalar sergilenmez. Dümdüz bir alana çabucak atılmış eşyalarla doludur. Bir takım eşyalar oranın spotçu olduğu anlaşılsın diye kapı önlerine konur. Bu yüzden bu iş için öyle çok fiyata gerek yoktur. Sözgelişi eşya almak isteyen birisi bir bulaşık makinesini piyasada 2.000 TL gibi ücretlere bulurken bunu spotçu piyasasında 200 TL’ye bulup alabilir. Bu yüzden spotçuların dükkanlarına gider etme gibi bir olasılıkları yoktur zira gelen kazançtan bu tür masraflara para ayırmak zor olabilir. spotçular dükkanlarını büyük, kirası az ve ikinci eşya satın alacak insanların bulundukları yerlere yakın açarak gelirlerini arttırabilirler. Vasati 10.000 TL fiyatla başlangıçta bu dükkan açılabilir. Daha sonra işin seyiri ve vaziyete göre dükkanda büyütme veyahut küçültme yapılabilir. Bu iş yerini açmak için iş yeri açma kredilerine müracaat edebilir ya da KOSGEB’in iş yeri açma kredisinden faydalanabilirsiniz.
  Bu konuya ek olarak spotçuların eşyaları haneye taşıma hizmeti yoktur. Bu nedenle spotçudan bir eşya alınacaksa eşyaları almaya bir kamyonetle gitmek doğru bir hareket olur.
İkinci el ürünler nerden tedarik edilir
  Etrafta eşyalarını değiştirmek ve daha önceki eşyalarından alınacak yeni eşyalar için gelir sağlamak isteyen insanlar vardır. Bu insanlar spotçuları gezerek daha önceki eşyaları olduklarını ve bunları ne kadara alabileceğini sorarlar.
  İkinci el ürün satarken çok fazla kaybınız olur. Mesela vaktinde 200 TL’ye aldığınız dolabı 50 TL’ye spotçuya anca satarsınız. Bu ürünü 4- 5 yıl kullanmış olsanız dahi bu piyasa ve spotçu ücretleri böyledir. Bunun sebebi ise spotçulara olan ilginin az olmasıdır. Spotçulara olan ilginin az olması ise spotçuların ellerinde işe fayda ürünleri pek bulundurmamalarıdır. Bu yüzden spotçulardan yapılan alışveriş nadirdir. Hal böyle olunca da değeri ve kalitesi ne olursa olsun bir ürünü spotçuya çok pahalıya satamazsınız. Zira zati o adam onu satarken üzerine karını koyarak satacak ve belki çok pahalı diye müşteri o ürünü almayacak.
  Bir ürünün kalitesi, cildinin kalitesi, mobilyasının kalitesi ne kadar iyi olursa olsun ikinci el üründür ve ikinci el ücretine alınıp satılır.
  Son olarak spotçular spotçular çarşısı tarzı mekanlarda daha çok bulunurlar. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder