TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

  

TUS Nedir Nasıl Hazırlanmak Gerekir

Tıp fakültelerinde okuyan bir çok öğrenci için merak konusu olan TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı nedir? Yani kısaca TUS Nedir? sorusu aslında mesleğini icra eden hekimler de olmak üzere tüm TIP dünyasını ilgilendiriyor. Her yıl 10-13 bin arası adayın katıldığı TUS yani uzun adıyla Tıpta Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavı, her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde gerçekleşmektedir. Peki TUS Tıpta Uzmanlık Sınavı Nedir? Yazımızda TUS Sınavı hakkında genel bilgi verirken sınavın kapsamı ve sınava kimlerin katılabileceği konularına da kısaca değineceğiz.

Eğer Tıp fakültesinde okuyorsanız ya da bitirmiş ve uzmanlığınızı seçmek üzere hazırlık yapıyorsanız mutlaka TUS’u duymuşsunuzdur. ‘Tıpta Uzmanlık Sınavı’ ya da yapılan son değişiklikle ‘Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’ olarak bilinen TUS, Tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi için gereken branş seçme sınavıdır. Sınava hazırlık, kimler girebilir, sınav ne zaman yapılıyor gibi sorularınız varsa sizi bu içeriğimizde bilgilendiriyoruz.

Akademik sınavlar arasında en zor sınavlardan biri olan Tıpta Uzmanlık Sınavı, Temel Bilimler ve Klinik Bilimler olmak üzere, sabah ve öğleden sonra yapılan iki oturum şeklinde düzenlenmiştir.

Bilindiği gibi Tıp Fakültesi eğitimini tamamlamış olan herkes Pratisyen Hekim ünvanı alır ve mezun olur. Herhangi bir tıp bölümü için uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar, uzmanlık sınavını başarıyla geçtikten sonra tercihlerine göre Tıp Fakülteleri, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri veya Adli Tıp Kurumunda 3 ila 6 yıl arasında değişen sürelerde uzmanlık eğitimi alabilir ve eğitimin sonunda Uzman Doktor olabilirler.

Her yıl Nisan ve Eylül aylarında iki sınav yapılır ve başvurular sınavdan yaklaşık iki ay kadar önce başlar. Başvuru tarihleri basın yayın organları ile kamuoyuna duyurulur.

1987 yılından beri devam eden Tıpta Uzmanlık Sınavı 2012 yılına kadar sadece Ankara’da yapılıyordu. 2012 yılından itibaren Ankara, İstanbul ve İzmir’ de yapılan sınava her dönem 14.000 ile 16.000 arasına başvuru yapılıyor.

Mezun olmuş bir hekimin uzmanlık tercihinde bulunabilmesi için ÖSYM tarafından kabul edilmiş dil sınavlarından birinden (YDS, YÖKDİL, TIPDİL) en az 50 puan alması gerekmektedir.

Tıpta Uzmanlık Sınavına Tıp Fakültesi mezunu her hekimin girme hakkı vardır. Ayrıca intern doktorlar da dahil olmak üzere Tıp Fakültesi öğrencileri de sınava girme hakkına sahiptir. Ancak bu kişiler tercih verme haklarını fakülteyi bitirdikten sonra kazanabilirler. Bunlara ek olarak eczacılık, kimya, veterinerlik, biyoloji veya tıbbi biyoloji öğrencileri veya mezunları da TUS’a girebilme hakkına sahiptir. Fakat bu grup sadece Temel Bilimler sınavına girebilir ve Temel Bilimler puanlarına göre açılan temel bilimler kontenjanlarına yerleşebilirler. Klinik Bilimler sınavına sadece Tıp bölümü mezunları girebilir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder