Tus Ve Dus Nedir?

  

Tus Ve Dus Nedir?

 

Günümüzde pek çok tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi tarafından girilen bu sınavlara tus ve dus denilmektedir.

  Tus Nedir?

  Son dönemlerde daha çok talep gören Tıpta Uzmanlık Sınavı yani TUS olduğu gibi tıp fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak olan öğrencileri seçmek amacı ile yapılan bir sınavdır. Tıp fakültesinde okuyan ya da bitirmiş ve uzmanlığını seçmek üzere bir hazırlık yapan kişiler mutlaka TUS’a girmeyi düşünmektedir. Yapılan son değişiklik ile Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı şeklinde bilinen TUS, günümüzde tıp fakültesi mezunlarının da uzmanlık eğitimi için gerekli olan branş seçme sınavıdır. Ayrıca akademik sınavlar arasında da en zor olan sınavlardan biri de Temel Bilimler, Tıpta Uzmanlık Sınavı ve Klinik Bilimler olmak üzere de sabah ile öğleden sonra yapılmakta olan iki oturum şeklinde düzenlenmiştir.

  TUS’da Kaç Soru Sorulur?

  Tıpta Uzmanlık Sınavında üniversitelerde görülmekte olan bütün tıp eğitiminden sorular sorulmaktadır. Altı yıllık bir tıp eğitiminin her bir anından da sorular sorulabilir. TUS toplamda iki oturumda uygulanmaktadır. Bunlar; sabah ve de öğleden sonra oturumları şeklinde olmaktadır. Temel bilimler ve de klinik bilimler test soruları toplamda 120’şer adet olmaktadır. Tıpta Uzmanlık Sınavında ise toplamda 240 adet soru sorulmaktadır. Buna ek olarak 240 soru için de 300 dakika bir süre verilmektedir.

  Dus Nedir?

  DUS Sınavı diş hekimlerinin girmiş olduğu sınavdır. Bu sınav yılda 1 kere, Ankara, İzmir ve de İstanbul illerinde aynı anda yapılmaktadır. Sınavda Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi ile Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi şeklinde toplamda iki adet test bulunmaktadır. Diş hekimliği temel bilimler testi toplam 40 sorudan oluşur iken diş hekimliği klinik bilimler testinde de toplam 80 adet soru bulunmaktadır. DUS için belirlenmiş olan kontenjan her yıl için Sağlık Bakanlığı ile üniversite arasındaki iletişim neticesinde belirlenerek açıklanmaktadır. 2012 yılında da ilk kez uygulanmış bu Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı olmaktadır. Adaylar tek oturum olmakta ve toplam da 120 adet soru cevaplayacak olup sınav süresi de 2,5 saat yani 150 dakika şeklinde olacaktır.

  DUS Sınavı Zorunlu Mudur?

  DUS, diş hekimi olup aşağıdaki bölümlerde uzmanlık statüsü elde edecek olan kişilerin girdiği bir sınavdır. Bu bölümler;

 Ortodonti,

 Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi,

 Endodonti,

 Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi,

 Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği),

 Protetik Diş Tedavisi,

 Periodontoloji,

 Restoratif Diş Tedavisi gibi bölümlerde uzmanlık eğitimi almak amacı ile aday kişiler bu sınava girerler. DUS her diş hekimine zorunlu olmamaktadır. Sadece uzman olarak ilgili kurumlarda görev isteyen diş hekimleri bu DUS’a girmek zorundadır. Ayrıca hedef uzman statüsünde bir görev yapmak olmayıp özel kurumlarda çalışmayı sürdürerek devam etmek için bu sınavına girilmesine gerek yoktur.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder