Solar Enerji Nedir

 

Solar Enerji Nedir

Solar enerji sistemlerinin basit olarak mantığı şu şekildedir; bu sistemler güneş ışınlarını yakalayarak elektrik enerjisine dönüştürürler.  Güneş bilinen en büyük nükleer reaktördür. Bu enerji kaynağının dünyaya uzaklığı yaklaşık olarak 150 milyon km'dir. Güneş ışınları 8,5 dakika içerisinde dünyaya ulaşır. Dünya'nın ısınmasını ve mevsimlerin oluşmasını sağlar. Her saatte bir dünyanın bir senelik enerji ihtiyacını karşılayacak kadar güneş ışını dünyaya ulaşmaktadır.

  Türkiye'de Solar Enerji Sistemleri

  Türkiye elektrik kurunun elektrik gücü Mayıs 2018 itibari ile yaklaşık olarak 87.041 MW civarındadır. Güneş enerji santralleri aracılığı ile sağlanan enerji ise 4.703 MW civarındadır. Türkiye'de bulunan solar enerji santralleri ülkenin yaklaşık %5 civarında elektrik ihtiyacını karşılamaktadır.  Solar enerji teknolojileri sürekli olarak gelişim göstermektedir. Solar ekipmanların maliyetleri ise düşüş göstermektedir. Bu sayede güneş enerjisinden elektrik üretimi gün geçtikçe daha kolay bir hale gelmektedir.

  Güneş Enerji Sistemlerinin Faydaları

  Uluslararası enerji Ajansı verilerine göre solar enerji santralleri diğer enerji üreticilerinden daha hızlı bir şekilde gelişim göstermektedir ve diğerlerini geride bırakmaktadır. Önümüzdeki yıllar içerisinde ise güneş enerjisinden kazanılan elektriğin faydaları daha çok ortaya çıkacaktır.

  Güneş Enerji Panellerinin Çalışma Prensibi

 İlk önce fotonlar solar hücrelere çarpar. Bu çarpma ile birlikte elektronlar hareketlenir ve atomlar birbirinden ayrılır. İletkenler güneş enerji sistemlerinin artı ve eksi kutuplarına bağlandığı zaman enerji akışı gerçekleşir ve elektrik üretilmiş olur.  Solar hücrelerin bir araya gelmesi ile solar paneller oluşmaktadır. Solar panellerin bir araya gelmesi ile de solar enerji sistemleri oluşmaktadır. güneş enerji sistemlerindeki güneş enerji modülleri ne kadar fazla ise bu sistemin ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir.

  Solar Panel Malzemeleri Nelerdir?

 Fazla ar panel sistemleri, solar hücre modüllerinden oluşmaktadır. Solar hücreler tüm yarı iletkenler de olduğu gibi silisyumdan üretilmektedir. akülerde olduğu gibi solar hücrelerde de elektrik alanı üretilebilmesi adına bir pozitif bir de negatif iki tabaka bulunmaktadır. Fotovoltaik solar modül doğru akım üretir. Doğru akımda elektronlar tek bir yönde hareket gerçekleştirirler. Pille çalışan bir lamba düşünüldüğünde elektron pilin eksi ucundan çıkar ve artı uca doğru harekete geçer.  Alternatif akımda ise elektronlar eksi ve artı yöne doğru itilip çekilmektedir. Buna örnek olarak ise motorun silindiri verilebilir. Tel bir mıknatısın etrafında bir bobin döndüğü zaman jeneratörler alternatif akım üretmektedir.  Elektriğin uzun bir mesafeye iletimi durumunda doğru akım alternatif akıma göre daha az maliyetli olduğu için doğru akım tercih edilmektedir. Bu sebeple de solar modüllerin ürettiği akım doğru akımdır. Solar modüller DC akım ürettikten sonra inventer yardımı ile bu akım AC akıma çevrilmektedir. AC akım elektrik yüklerini besleyen bir akımdır. Fazla olan elektrik enerjisi ise şebekeye satılmaktadır. Solar inventerler her zaman doğru akımı alternatif akıma çevirmek ile görevlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder