Türkiye'de Yetişmeyen Adıyaman Tütün İçin Çalışma Var Mı?


Türkiye'nin topraklarına özgü tütün oryantal tütün olarak bilinmektedir. Bu bölgenin iklim koşullarına uyum sağlamış olan tütünler değişik bölgelerde özel olarak üretilmektedir. Özellikle Ege Bölgesi ve Karadeniz bölgesi ile beraber Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sık üretim gerçekleşmektedir. Bunlar içerisinde adıyaman tütünü en önemli tütünler arasında yer almaktadır. Bu tütünler dünya çapında kolonya ya da sigara üretimi gibi daha birçok konuda en çok değerlendirilen tütünler arasında yer almaktadır. Türkiye özellikle bu konuda dünya çapında oldukça önemli bir yere sahip.
  Türkiye'de Yetişmeyen Tütünler İçin Çalışma
  Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen ve değişik özelliklere sahip tütünlerin yanı sıra, bölge şartlarına uyum sağlamış farklı tütünlerin yetişmesi için de çalışmalar gerçekleşmektedir. Özellikle Balkan ülkelerinde, Amerika Birleşik Devletleri'nde ya da Avrupa'nın farklı ülkelerinde yetişen tütünler için, Türkiye'de özel çalışmalar gerçekleşmektedir. Bu çalışma çelikhan tütünü, Adıyaman tütünleri ile beraber değişik bölgelerde üretilen tütünlerle aynı şekilde yetiştirilmeleri için ele alınmaktadır.
  Özel Yöntemlerle Türkiye'de Yetişmeyen Tütünler Adına Çalışma
  Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen ancak Türkiye'de yetişmeyen pek çok farklı tütün adına, önemli çalışmalar günümüzde gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar özellikle laboratuvar ortamında öncelikle ele alınmakta ve dikkatli şekilde çalışmalar gerçekleşmektedir. Bunun temel nedeni yapılan çalışmalar ile beraber Türkiye şartlarına uyum sağlayacak noktaya getirmektir. Son dönemlerde ortaya çıkan bu çalışmalar, Türkiye'nin değişik bölgelerinde deneniyor. Böylece Türkiye'de Dünyanın değişik noktalarında yetişen farklı tütünleri kullanım imkanı elde edilebilecek. Bu da Adıyaman tütünü ile beraber diğer tüm tütünler gibi yüksek miktarlarda üretim potansiyeli sağlayabilir.
  Dünyanın Farklı Noktalarında Türk Tütünü Yetiştiriciliği
  Farklı ülkelerde yetişen tütünlerin Türkiye'de denenmesi ile beraber, aynı durum tersi olarak da gerçekleşmektedir. Yani ele alınan çalışmalar Türk tütününün değişik ülkelerde yetişmesi için de yapılıyor. Ancak oryantal tütün olarak bilinen Türk tütünü çok hassas bir yapıya sahip olduğu için, bunu gerçekleştirmek de kolay değildir. Ancak özellikle Amerikan tütünü çok daha zorlu şartlarda üretimi gerçekleştiği için, Türkiye'de çalışmalar kolay biçimde ele alınabilmektedir. Bu sebepten çelikhan tütünü ile beraber Türkiye'de yetişen tüm farklı tütünler genelde Türkiye'de yetiştirilir.
  Laboratuvar Ortamında Özel Tütün Çalışmaları
  Yabancı ülkelerde yetişen tütünlerin Türkiye'de tutması için önce laboratuvar ortamında belli başlı bazı çalışmalar gerçekleşmektedir. Bu çalışmalar tütünün uyum sağlaması adına öne çıkıyor. Daha sonra Türkiye'nin iklim koşullarına uyum sağlayacak bölgeler tercih edilmek suretiyle, uzmanlar kontrolü altında çalışmalar ile alınmaktadır. Titizlikle ele alan bu çalışmalar son dönemlerde oldukça fazla artış göstermiş durumda. Böylece adıyaman tütünü ve diğer tüm bölgelerdeki Türk tütünleri ile yeni bir çeşit tütün üretim imkanı sağlanması amacı güdülmektedir.
  Kaliteli Türk Tütünleri
  Türk tütünleri özellikle kalite açısından dünya çapında bilinen önemli çeşitlerdir. Her açıdan sağladığı kalite ile beraber özellikle sigara üretim noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Bu sebepten dolayı sadece Türkiye'nin iklim koşullarına uyum sağlayan çelikhan tütünü gibi birçok Türk tütünü konusunda, pek çok farklı unsur ele alınmak suretiyle dikkatli biçimde yetiştirilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder