Adıyaman Tütünü Nasıl Bağımlı Yapıyor


Sigaranın nasıl bağımlı yaptığı sorusuna aslına bakılırsa pek çok kişi nikotin cevabını verecektir. Tütün bitkisinin temel yapı taşlarından biri olarak öne çıkan nikotin elbette bu konuda önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Zira bu konuda içerdiği birçok farklı madde ile beraber içimi daha alışkan hale getirmektedir. Bu doğrultuda Adıyaman tütünü ile beraber pek çok farklı bölgedeki tütün çeşidi içerisinde de nikotin oldukça yüksek oranda mevcuttur. Ancak nikotin tek başına bağımlı yapmaz. Hatta bağımlı yapacak çok daha önemli etmenler sigara içerisinde mevcuttur.
  Sigaraya Bağımlı Yapan Etmenler
  Genel kanı nikotin içerinin sigaraya bağımlı yaptığı üzerine bir düşüncedir. Ancak bunun ötesinde hazırlama noktasında yapılan çalışmalar sigaranın bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır. İnsan sağlığına pek çok zararlı etmeni bulunan Çelikhan tütünü ile beraber diğer farklı tütün çeşitleri üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, sigara çok daha bağımlı hale getirilmektedir. Bunların başında içerisine katılan aromalar gelmektedir.  Özellikle sigara fabrikalarında gerçekleştirilen çikolata başta olmak üzere pek çok farklı aroma etkeni tütün içerisine belirli oranlarda katılır. Bu durum birçok kişiye şaşırtıcı gelse bile, tütün içerisine özel olarak eklenen tatlandırıcı maddeler sigaranın çok daha bağımlı hale gelmesine sebep olmaktadır.
  Sigara Bağımlılığı
  Tütün köyden alınmak suretiyle tütün işleme fabrikaları ile beraber sigara fabrikalarından geçer. Bu doğrultuda belli başlı bazı aşamalara tabi tutulur. Bu aşamalar Adıyaman tütünü ile beraber birçok farklı tütün üzerine uygulanmaktadır. Bu uygulamanın temel amacı sigarayı çok daha içilir hale getirmektir. Yani diğer bir deyişle burada sigaraya bağımlı hale getirmektir.  O yüzden pek çok farklı tütün çeşidi bir araya getirerek karıştırılmak suretiyle, arzu edilen biçimi ortaya çıkarır. Bunlar içerisinde A grad, B grad ve Kappa adı ile bilinen tütün kalitesi üzerinden farklı miktarlar ele alınır. Böylece doğal haliyle içimi zor olan Çelikhan tütünü gibi birçok farklı tütün çeşidini çok daha içilir hale getirilir. Bu da ciddi oranda sigaranın bağımlılık yapmasına sebep olur.
  Sigara Bağımlılığına Dikkat
  Sigara içerisine fabrikalarda hazırlama anında belli başlı bazı etmenler katılır. Birbirinden değişik aramalar ile beraber ayrıca farklı kalitelerdeki tütün içerikleri, tütünün tamamen içilebilir hale gelmesine imkan verir. Yani aslına bakılırsa bağımlı yapan sadece nikotin değil, aksine Adıyaman tütünü ile beraber diğer tütünlerin içerisine eklenen farklı katkı maddeleridir. Bu katkı maddeleri genelde sigara şirketine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Böylece insanlar Çelikhan tütünü ile beraber diğer tütün çeşitleri üzerinden sigaraya daha bağımlı hale gelir.
  Türkiye'de Sigara Bağımlılığı
  Dünya çapında olduğu gibi Türkiye'de de Adıyaman tütünü üzerinden yapılan pek çok farklı sigara çeşidi için bağımlılık oldukça yüksektir. Dengeli şekilde nikotin oranı ve diğer zararlı oranların ayarlanmasını yanı sıra, Çelikhan tütünü ve diğer tütün çeşitlerine özel aromaların eklenmesi sigarayı asıl bağımlı yapan durumlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder