Dünyada Adıyaman Tütünün Zararları Nedir


Dünyanın pek çok farklı ülkesinde değişik özelliklere sahip tütün yetiştiriciliği gerçekleşir. Tütünler bulundukları bölgeye bağlı olarak farklı boyutlar ve özelliklere sahiptir. Böylece bu özellikler kullanılacak alana göre değerlendirme potansiyeli teşkil eder. Bilindiği üzere genelde tütün başta sigara yapımı olmak üzere kolonya adına değerlendirilir ve en çok bu yönden bilinir. Tabii daha pek çok araştırma ve çalışma konusunda da tütün kullanılabilmektedir. Bu doğrultuda en önemli ürünler arasında Türk tütünü gelmektedir. Bunlar içerisinde adıyaman tütünü Karadeniz ya da Ege tütünü ile beraber pek çok farklı bölgeden tütünler söz konusudur.
  Türk Tütünü
  Türk tütünü dünyada oryantal tütün olarak bilinmektedir. Diğer ürünlere göre hem fiziksel açıdan hem de kullanımı ve sigara üzerinden tat noktasında değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda tütün içerisindeki bileşenler de yine farklı oranlar üzerinden değişkenlik yaratmaktadır. Özellikle sigara üretimi noktasında Türk tütünü vazgeçilmezdir. Türkiye'de ise pek çok farklı bölgede yetişen tütünler bu konuda işleme fabrikalarında ele alınır. Bu doğrultuda çelikhan tütünü ve Adıyaman tütünleri ile beraber, Ege ve Karadeniz tütünlerinin yanı sıra değişik bölgeler üzerinden tütün yetiştiriciliği gerçekleşmektedir.

  Sigara Üretiminde Türk Tütünü
  Yaklaşık olarak değerinde Türk tütünü dünya çapında ele alınan sigara üretimi konusunda mutlaka yer almaktadır. Bunun temel nedeni ise Türk tütününün tat açısından içim noktasında daha yumuşak bir ayrıcalık tanımasıdır. Yani genel açıdan sigarayı yumuşatan Türk tütünü olarak öne çıkıyor. Her ne kadar sigara sağlığa ciddi şekilde zarar getirse dahi, yapılan üretim noktasında Türk tütünü daha rahat bir içim olanağı tanımaktadır. Bu doğrultuda çelikhan tütünü, Ege tütünü, Karadeniz tütünü, Adıyaman tütünü ile beraber daha birçok değişik bölge üzerinden tütünler bir araya getirilir.
  Türk Tütün Yetiştiriciliği
  Her ne kadar son dönemlerde Türk tütünü yetiştiriciliği oldukça aşağı düşse dahi, ülkenin farklı yerlerinde hala üretim sağlanmaktadır. Nitekim dünya çapında Türk tütünü mutlaka belirli oranlarda sigara içerisinde yer almalıdır. Yapılan üretimin önemli bir karışımı olarak öne çıkıyor. O yüzden mutlaka adıyaman tütünü ile beraber diğer tüm tütünler süreç içerisinde yer alır. Sıcak mevsimi seven ve hassas bir yapıya sahip olan Türk tütünü için, yetiştirme noktasında çok ciddi bir çalışma gerçekleşmektedir. Özellikle çelikhan tütünü aşamalı olarak sürekli kontrol altında tutmak sureti ile beraber, özel uygulamalar eşliğinde kurutularak hazır hale getirilir.
  Dünyada Türk Tütünü
  Tütün pek çok farklı amaç doğrultusunda kullanılan bitkiler arasında yer alır. Ancak özellikle ne yazık ki sigara üretiminde çok daha fazla tercih ediliyor. İnsan sağlığına ciddi oranda tehlike yaratsa dahi, global çapta çok büyük bir piyasası olduğunu söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı adıyaman tütünü ile birlikte Türkiye'nin değişik bölgelerindeki tüm tütünler yoğun şekilde yetiştirilmeye devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder