Fog System Ve İşlevleri

Sera içerisindeki nem ve sıcaklık parametreleri, iyi ayarlanması gereken etkenlerdir. Bu parametreler, bazı sistemlerle kontrol edilebilmektedir.

 Fog System Nedir?

 Yüksek standartlarda bitki yetiştirilmesi ile kaliteli ürün elde edilmesi hususu; ısıtma veya havalandırma sistemleriyle ilişkilidir. Sis sistemi anlamına da gelen, "Fog System", işlevsel bir sistem oluşundan dolayı; bu alanda oldukça sık tercih edilmektedir.

 Fog System Afrika bölgelerinde dahi; sera iç sıcaklığının, 25 dereceye kadar düşmesini sağlamaktadır. Bu sistem, aynı zamanda; bitkinin ideal nem şartlarında yetişebilmesi için de, kaçınılmaz bir sistemdir.

 Son yıllarda geliştirilen mikroklima etkenleri, ısıtma ve havalandırma sistemleri için çok ileri teknolojiyle kullanılmıştır. Bu sistemler; bitkilerin, yazları aşırı sıcaklarda ideal gelişimini ve de fotosentez için ihtiyaç duyduğu nem dengesini sağlamaktadır.

 Fog System Özellikleri

 Fog System ile; sera ısıl dengesi, sis sistemi sayesinde sağlanır. Seradaki nem de, dengelenir. Sera etkisini azaltmaya ve de ilaç kullanımını en aza indirmeye ek olarak, büyüme mevsimi de uzamaktadır. Topraktaki mevcut su kaybı azalır ve de metrekare başına bitki sayısı potansiyeli artar. Seradaki hava düzenli olarak değişir. Sonuç olarak, aşırı nem sebebiyle; mantarlara ve küflere karşı da, önlemler alınmış olur.

 Fog System'in Gözle Görülür Avantajları

 Sistemin en avantajlı durumu, kuşkusuz; bitkinin canlılığındaki ve büyümesindeki artıştır. Böylelikle, ürünlerde; hasar ve değer kaybı olmaksızın, müşterilere ulaştırılması hedeflenir. Kurutma ve gıdaların görünümündeki deformasyonlardan kaynaklanan sonuçları önlemek için, ortam sıcaklığını düşürebilmek gerekir. Bununla birlikte, nemli ortamlar oluşturmak da oldukça önemlidir. Bu işlemler, ürünlerin bozulmadan kalmasını sağlar.

 Fog System pazarlardaki sebze, meyve, et ve balık departmanlarında da rahatlıkla kullanılabilir. Sera nemlendirilmesinde ve tropik altı ile tropik tarımsal ürünlerin sera nemlendirilmesi işlemlerinde kullanılır.

 Seralarda, bitkinin nem ihtiyacı; optimum düzende karşılanmalıdır. Fog Systemler, bunun için ve bu tür koşulların oluşturulabilmesine zemin hazırlamak için birebirdir. Farklı pek çok üretim dallarında tercih edilir. Sis sistemi, ayrıca; şarap tesisleri, yumurta ve tavuk üretimi, soğuk depolar, besi, tütün depolama ve de işleme tesislerinde kullanılabilmektedir.

 Yüksek Basınçlı Fog Systemler Neden Çok Tercih Edilmektedir?

 Sis sistemi ve yüksek basınçlı sisleme sistemleri, günümüzde son derece önemli gereksinimlerdir. Bu sistemlerin ortak amacı, ortamdaki nemi arttırmaktır. Seralarda kullanımı her geçen gün artmaktadır. Yüksek basınçlı Fog System seralarda veya benzeri ortamlarda, ideal soğutma ve kuru sisleme imkânlarını sağlamak için tasarlanmıştır.

 Yüksek basınçlı sis sistemleri;
 - Çimlenme odalarının oluşturulması
 - Kontrollü atmosfere sahip olması gereken büyük tesislerde, gereken ortamın sağlanması.
 - Fidanlıklarda yüksek bağıl nem oluşturulması
 - Aşı odaları ve çiftliklerindeki uygulamalar
 - En iyi performansı gösteren evaporatör koşullandırması kullanılarak; hava soğutma imkânlarının gerekli olduğu yerlerde, gerekli koşulların oluşturulmasında etkilidir.

 Bahsedilen tüm bu sebeplere bağlı olarak, yüksek basınçlı sistemler sıklıkla tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder