Enerji Kimlik Belgesi İçin Nereye Başvurulmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde yetki almış olan firmalar enerji kimlik belgesi verme hakkına sahiptir. Yetki sahibi firmalar bünyesinde bulunan, SMM belgesine sahip mühendisler ve mimarlar üzerinden yapılan denetleme neticesinde bu belge binalara verilir. Yasal zeminde artık bir mecburiyet haline gelmiş olan enerji kimlik belgesi nereden alınır sorusuna hitaben yetkili firmalar ön plana çıkıyor.
  Tüzel kişiler yeni yapılacak olan binalar için eğer gerekli kriterler taşınmıyorsa, binaların yerleşim yeri olarak kullanılmasına dair enerji kimlik belgesini onaylamaz. Aynı zamanda verilen tarihe kadar, yapımı çoktan tamamlanmış binalar için de yine cezai işlem uygulanması adına enerji kimlik belgesinin alınması gerekmektedir.
  Enerji Kimlik Belgesi İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?
  Enerji Genel Müdürlüğü nezdinde yetkilendirilmiş olan Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine bu konuda başvuru yapılması gerekmektedir. Yetki sahibi olan firmalar konusunda uzman ve tecrübeli mühendisler ve mimarlar eşliğinde gerekli incelemeler rapor haline getirilir. Yapılan raporlama özellikle mantolama üzerinden enerji tasarrufu amaçlı ele alınır. Aynı zamanda binaların altyapı tesisatı da sürece dahil edilir. Böylece binanın koşullara bağlı olarak gerekli sınıflandırması sağlanır.
  Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar nezdinde, konut ve işyerleri için gerekli kriterler üzerinden bu belgeyi almaya hak kazanılır. İki nüsha olarak verilen belge 10 yıllık bir sürece sahiptir. Firmalar bünyesinde belge bina yöneticisine ulaştırılır.
  Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Verilir?
  Yetki almış firmalar binalar için gerekli olan belli başlı bazı kriterleri ele alarak bu belgeyi verir. Öncelikle binanın bulunduğu konum ve koşullar itibariyle gerekli enerji tasarrufunun sağlanması gerekir. Aynı zamanda altyapı tesisatı yine gerekli koşulları taşımalıdır. Bu bağlamda enerji kimlik belgesi nereden alınır merak edenler için, mutlaka yetkili firmalardan destek alınması uyarılır.
  Yetkili enerji verimlilik danışmanlık firmaları bünyesinde hizmet veren EKB uzmanlarıyla, SMM belgesine sahip olan mühendisler sürece dahil olur ve gerekli kriterler incelenir. Süreç sonunda hem mevcut olan hem de yeni binalar için farklı sınıflandırmaları uygun şekilde enerji kimlik belgesi sağlanır. Bu belgeye sahip olmayan konutlar ve işyerleri için cezai işlem uygulanmaktadır.
  Enerji Kimlik Belgesi
  Enerji kimlik belgesi yüksek standartlarda bir yaşam elde edebilmek için konutlar ve işyerleri için artık büyük bir öneme sahip. Bu durumun pek çok farklı sebebi bulunuyor.
  - Binalarda enerji tasarrufu sağlamak,
 - Ülkenin enerji kaynaklarını doğru şekilde kullanmak,
 - Yasal zemin üzerinde mecburi olduğu için ceza almamak,
 - Ev ve iş yerlerinde sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak,
  Bu ve benzeri daha pek çok farklı sebepten dolayı enerji kimlik belgesi nereden alınır sorusu için, mutlaka yetkili firmalarla irtibata geçilmesi gerektiğini söylemek gerekir. Kaliteli bir yaşam elde etmek ve maddi olarak da kazanç sağlamak için enerji kimlik belgesi önemli bir yapıya sahip.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder